Nekaj citatov iz končnih poročil naših vaditeljev

Sandi Čimžar, trener smučarskih skokov

"Tvoja predstavitev filozofije Integralnega dihanja me je iz besede v besedo bolj navduševala. Občutil sem, da izrečeno zrcali tebe samega. Postal sem pivnik. Za vsako izrečeno besedo sem občutil, da ima čvrste in hkrati fleksebilne in neskončne temelje. Tvoja nazorna pojasnitev, kako z zavestjo - Bitjem naseljujemo telo in kako s to isto zavestjo dihamo in vibriramo skupaj z vsem kar obstaja in vse obstaja v tem trenutku, me je posrkala vase. Vse tvoje izražanje je bilo tako polno, bogato, da sem imel že preblisk, kdo nam sedaj govori, je to Milan ali Vesolje govori skozi Milana. Imel sem odprte vse radarje in z mirnostjo in s polno pozornosti sem sledil vsaki tvoji besedi, mimiki, glasu, neizrečenemu,…

Prijeten občutek se mi je ob tvoji odprtosti za vse možnosti, samo še poglabljal. Bil sem navdušen nad razlago posameznih tematik. Vse se je prepletalo, duhovno, materialno in znanstveno. Vse je imelo globok smisel.

Lepo, počasi, rahločutno si stopnjeval s filozofijo, teorijo in nas mehko pripeljal v izkustveni del delavnice z meditacijo in učenjem vsega tistega, kar smo počeli doma v 5-tedenskem obdobju.

Dobrodošli so mi bili vsi tvoji namigi kje lahko najdemo material za poglobitev znanja s področja, ki si nam ga odstiral skozi delavnico.

Hvala za res prijetno, globoko in široko z eno besedo čudovito delavnico."

Maja Kenda, center Dih

"Opazila sem, da imam pri hoji več energije, po hoji v hrib sem bila manj zadihana, ko sem prišla na vrh, pa se je moj srčni utrip hitreje umiril, hoja navzdol je bila sproščena in lahkotna, moj dih, izdih pa veliko bolj podaljšan. Pri hoji navzdol sem pri izdihu naredila povprečno 8–10 korakov. Pozornost na dih je sprostila moje možgane, po hoji sem se počutila predihana, polna, zadovoljna. Postajala sem bolj in bolj vzdržljiva pri različnih načinih gibanja.
Kvaliteten dih je nujno potreben za naše zdravje, dobro počutje. Nosimo ga s seboj, je brezplačen, le našo pozornost moramo čim večkrat skozi dan usmeriti vanj in ga popraviti, če je potrebno. Popraviti svojo držo in dih.
Dihanje ti lahko spremeni življenje, pozitivno ali negativno, odvisno, kako dihamo, zato postanimo zavestni lastnega diha. Jaz sem bolj in bolj, zahvala vsem večtisočletnim in novodobnim tehnikam ter učiteljem, ki to znanje podajajo, učijo. Zahvala tudi tebi, Milan Hosta."

Urban Brenčič, zvočne kopeli

"Ves čas srečanja sem bil fokusiran na snov, predvsem zaradi zanimivosti tematike in dobrega načina podajanja snovi. Predvsem mi je pisan na kožo tvoj pristop, kjer se združuje vzhodnjaški in zahodnjaški pogled - imaš zelo dober način predstavitve. Tudi dihalne vaje in procesne meditacije, ki smo jih izvajali so me držale svežega in sproščenega pri sledenju tematike."

Helena Šlebir Lekan​

"Naše življenjsko okolje in različne situacije nam skozi stres, sedeč življenjski slog, nezdravo prehrano, premalo gibanja, vsiljujejo popačeno dihanje. Najbolj pomembna življenjska funkcija, za katero si ne vzamemo posebnega časa in skrbi, v resnici postaja velik izziv...

Ker se oba omenjenega dobro zavedava, sva se odločila, da preizkušeno odlično dihalno terapijo, sama ponavljava vsaj dvakrat do trikrat na leto. In dragocene izkušnje vključiva v različne »team-bildinge«, ki jih izvajava na jadranju, med šolske otroke, ki so še posebno izpostavljeni prevelikim obremenitvam in stresom ter med individualne stranke pri izvajanju osebnega »coachinga«.

Naj se zahvalim svojemu možu Boštjanu Lekanu, ki me je v prvi vrsti spodbudil, da sem se za  »kurz« integralnega dihanja sploh odločila in kar je najbolj pomembno, vestno in predano sodeloval, kot stranka. Hvala tudi dr. Milanu Hosti, ki nam je svoje znanje in izkušnje prenesel zelo plastično in široko, ter nas vzpodbudil v lastna izkustva." 

Žare Jovanović, trener boksa

"Kot sem že omenil svoje delo v boks klubu, sem si zaradi tega izbral stranko iz našega kluba. Izbral sem si tekmovalca, kateri je bil v procesu priprav na državno prvenstvo. Prve tedne sva izvajala vaje, kot v pet-tedenskem praktikumu, nato sva dodala še vaje dihanja pri teku in obremenitvah, zraven pa vsakodnevni mrzel tuš in somatske vaje za izboljšanje dihanja. Potek vaj in rezultati meritev so bolj podrobno opisani v priloženi študiji. Sam kandidat je bil zelo zadovoljen z vajami in rezultatom, ki se je kazal na njegovi psihofizični sposobnosti pri treningih in borbah. Osvojil je tudi državni naslov v kategoriji do 75 kg.
Kako čudno je, da dihanju, brez katerega lahko zdržimo samo nekaj minut, v življenju posvečamo tako malo pozornosti. Zato sem zelo zadovoljen in vesel, da sem obiskoval tečaj za vaditelja integralnega dihanja in da sem osvojil nova znanja na tem področju. Zdaj vem, da je pravilno dihanje zelo pomembno. 
Rad bi se zahvalil dr. Hosti, da je organiziral ta tečaj in da je bil pripravljen nesebično deliti svoje znanje z nami kandidati."

Jerica Furman, psihoterapevtka 

"Integralno dihanje in znanje, ki sem ga pridobila na izobraževanju je dopolnilo mojo osebno in delovno prakso – predvsem mi je všeč na eni strani strokovnost programa, po drugi strani pa svoboda, ki smo jo dobili. Princip, da prilagodimo tehniko človeku in ne človeka tehniki je dandanes redek – na izobraževanju pa smo temu principu sledili od samega začetku, na to je kazalo že, da smo bili prisotni posamezniki, ki delujemo na različnih področjih in smo na tak način dobili vpogled, kako lahko načela in znanje uporabimo in prepletamo na različne načine. Veselim se nadaljnjega raziskovanja in odkrivanja dihalnih potencialov – tako pri sebi, kot pri mojem delu."

FB_tečaj.jpg

Klemen Žerjav, športni pedagog

"Butejko, mrzel tuš, povezano dihanje, vaje za somatsko zaznavanje, občasno pa sem tudi meditiral. Že po zelo kratkem času sem pri sebi začel zaznavati spremembe, kot sta umirjenost in izboljšan spanec. Uporabno vrednost dihalnih tehnik sem spoznal tudi na razgovoru, za katerega sem že v naprej vedel, da mi bo predstavljal velik stres. Tja sem prišel pol ure prej, se sprehodil, dihal skozi nos, potem pa v avtu naredil še vaje za umirjanje. Kljub močni aktivaciji zaradi adrenalina sem med pogovorom ostal osredotočen na svoj cilj, komunikacija je potekala zelo konstruktivno. Na podoben način me je navdušilo tudi dihanje skozi nos med telesno aktivnostjo. Kljub občutku dušenja v začetni fazi, se je dejansko tovrstno dihanje izkazalo kot najboljša možnost, tako med tekom, kot tudi med odmori pri intervalih ali rundah. Omogočilo mi je več energije, manj dehidracije in boljšo regeneracijo. Vse skupaj me je navdušilo, kajti bilo mi je popolnoma novo. Zavestno sem začel dihati tudi med intenzivnim čustvovanjem po principu »umiri ali okrepi«. Trudil sem se ozavestiti svoj dih in ugotovil, da lahko z njim vplivamo na naše misli, telo in duha ter ne vedno samo obratno. To vidim kot dobro popotnico za nadaljnje raziskovanje."

Karmen Kovač

"Milan, hvala za ogromno novega znanja, ki ga z navdušenjem predajaš naprej. Tvoja nazorna razlaga, fiziologija dihanja, kvadrat diha, meditacija! Res lahko rečem, da je bil zame to eden najboljših seminarjev. Pa še ena prednost, ker je bil spletni seminar v udobju mojega doma...  

Dobila sem ogromno znanja, navodil, spoznanj, ki se učinkovito integrirajo v eno super celoto."

Priporočila z Dihalnice

Sabina Petač, učiteljica:

"V 15 letih službovanja sem obiskala že veliko izobraževanj, a tako dobrega, življenjskih modrosti polnega predavanja, se še nisem udeležila. Poleg tega pa sem se imela možnost tudi razgibati. Res bi ga priporočala vsem, ki želijo za nekaj ur pozabiti na vsakodnevne težave in videti in slišati načine, kako gledati na svet z "lahkotnejšim pridihom." Poleg tega pa je bilo predavanje zelo sproščujoče, med predavateljem in udeleženci je vladalo prijetno vzdušje in pozitivna energija."

Biljana Varagič, učiteljica:

"Najprej zahvala za čudovito delavnico, ob koncu katere sem se počutila privilegirano, da sem lahko sodelovala in vpijala očitno ogromno znanje, katerega nosite v sebi.
Vdih, izdih. Saj je preprosto, kajne? Vsaj tako mislimo, ko pogovor teče o dihanju. A stvar je veliko bolj kompleksna. Hvala,  ker ste nam pokazali kaj vse se skriva za našim dihanjem in predvsem, kaj naše dihanje pove o nas samih. Z veseljem bom predstavljene tehnike uporabljala v svojem vsakdanu, ter tako utrdila nove vzorce dihanja, v čim večji meri pa jih bom poskusila prenesti tudi na svoje družinske člane in učence v razredu. 
Zelo se me je dotaknila kratka meditacija, ki smo jo izvedli v drugem delu delavnice. Presenetljiv vrtiljak čustev, ki je privrel iz mene, je imel očiščevalni učinek name, na moje telo in misli."

 

 

jan 2020.jpg